Akademska Biografija

Profesor Damir Marjanović je bosanskohercegovački znanstvenik i genetičar rođen u Sarajevu 1974. godine. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine završava svoje osnovno i srednje školovanje, kao i cjelokupno akademsko obrazovanje. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao iz oblasti bioloških nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Bio je osnivač i dugogodišnji voditelj Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Sarajevo, vodećoj bosanskohercegovačkoj i jednoj od vodećih regionalnih znanstvenih institucija iz oblasti genetike i genetičkog inženjerstva. U tom periodu, zajedno sa svojim kolegama, realizirao prve identifikacije žrtava rata u Bosni i Hercegovini i uspostavio je prvu bosanskohercegovačku DNK laboratoriju za analizu skeletnih uzoraka u kojoj je procesuirano hiljad ostataka žrtava agresije u Bosni i Hercegovini. Pod njegovim vodstvom su realizirane mežu prvim identifikacijama u Svijetu žrtava iz masovnih grobnica Drugoga svjetskog rata i to u Sloveniji, a poslije toga i u drugim zemljama regiona. Uporedo s tim realizirao je na stotine forenzičnih DNK analiza i vještačenja za potrebe sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini, ali i ostalim zemljama regiona.

Kao stručnjak iz oblasti forenzične genetike bio je angažovan prvo od strane Internacionalne komisije za nestale osobe ICMP) i to u periodu od 2000 do 2003, a zatim iod strane Europske agencije za rekonstrukciju 2006. i 2007. godine za koju je vodio uspostavljanje i osposobljavanje policijske DNK forenzičke laboratorije u Beogradu, jedne od najvećih laboratorija ovoga tipa u regionu. Par godina poslije OSCE ga je angažovao u procesu edukacije forenzičnih genetičara sa Kosova, da bi u 2018 i 2019 godini bio jedan od voditelja projekta optimizacije Instituta za sudsku medicinu iz Prištine, u kojem ga je angažovala misija EU.

U tom periodu je vodio i više nacionalnih i internacionalnih projekata za institucije u Hrvatskoj, poput Instituta Ruđer Bošković, Institut za Antropologiju i Genos znanstveno poduzeće, čiji je, ujedno, bio i jedan od osnivača.

Trenutno je redoviti profesor na International Burch University, Sarajevo Bosna i Hercegovina na kojem je bio izabran i za rektora u periodu 2016 do 2019 godine. Također, redoviti je profesor Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, te gostujući profesor na više univerziteta u svijetu, od Hrvatske, pa sve do Kine.

Uporedo s tim, izabran je u zvanje znanstvenog savjetnika na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, te višeg znanstvenog suradnika na Institutu za antropologiju iz Zagreba. Njegovo osnovno znanstveno područje interesa je forenzična, populacijska i molekularna genetika te molekularna antropologija.

Autor je i koautor 14 knjiga, više od 100 znanstvenih i preglednih članaka i sažetaka u časopisima CC, WOS, SCOPUS te ukupno preko 260 znanstvenih radova i sažetaka u drugim časopisima i znanstvenim publikacijama. Bio je pozvani predavač na preko 60različitih međunarodnih i nacionalnih znanstvenih događanja diljem svijeta. Prema trenutnim podatcima dostupnih baza podataka citiran je preko 3000 puta.

Više puta je bio pozivan da svoje znanstvene uspjehe predstavlja i na TEDex sesijama a 2011 je progleađen i znanstvenikom godine u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je velikoga broja zahvalnica i priznanja za svoj dosadašnji znanstveni rad.

Na kraju, ponosni je suprug i otac, te Sarajlija koji je 90-tih godina prošloga stoljeća, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, zajedno sa mnogim drugim braniteljima, aktivno branio rodni grad i domovinu.