Damir Marjanović: “Glava je pala i to nije incident!”

Glava je pala! Oči su se sklopile! Nažalost ove se oči više neće otvoriti!

U Bosni i Hercegovini su kriminalci odavno postali „žestoki momci“, oni koji varaju državu i ljude „kontroverzni biznismeni“, a oni koji dobivaju poslove mimo zakona „snalažljivi“. Stoga je licemjerno zgražati se nad činjenicom da je jedan momak koji po ovim kriterijima nije bio ni žestok, ni kontroverzan ni snalažljiv i koji je samo pošteno htio zarađivati svoj hljeb na pumpi postao predmet ismijavanja uobičajeno frustriranog člana našega društva koji je dočekao svojih pet minuta.

No nije to licemjerno u cijeloj toj priči. Idiota je bilo i nažalost biće ih i u stoljećima ispred nas. Licemjerno je to što su „obični građani“, od kojih su mnogi sada „zgroženi“, sakriveni iza lažnih profila osjetili potrebu, nagon i poriv da se narugaju nečemu što je izgleda postalo sramota – a to je ne biti žestok, ne biti kontroverzan i ne biti snalažljiv po njihovim uzusima.

Nemojte misliti da je ovo slučajno i nemojte misliti da je ovo incident. Ovo je rezultat trenutnoga stanja u našem društvu u kojem je obrazovanje svedeno na komentar „J**o školu“ i u kojem se naši lideri svim silama se bore da „rulju“ drže neobrazovanom da bi njome lakše vladali!

Na kraju, ovo je indirektno rezultat, između ostaloga, i društva u kojem su se pojedinci pozicije i opozicije prije par godina svim silama borila da se ne usvoji zakon o kažnjavanju govora mržnje, pa iako u ovom malom sarajevskom fildžanu, zvanom kanton. Baš me zanima hoće li neke od njih sada posjetiti gospođa savjest? Sumnjam!

Jer ovo jeste govor mržnje i jeste bilo poticanje javnosti na isti i jeste taj govor mržnje je odveo jedan mladi život u smrt!

Ova je glava pala i tu nema povratka. Bojim se da pitam – koja je sljedeća?